Organisera din flytt – Så gör du

Tänk dig känslan av att ha totalkoll på vilka saker du äger och i vilken låda de ligger den dag du flyttar…

Tänk dig känslan av lugn över att du innan flytten har fixat allt det där som ska fixas… Internet, el, flytthjälp och flyttstädning för att nämna några saker.

Ju mer du gör i god tid innan och ju mindre saker du har att flytta desto smidigare går det och desto mindre tid tar det att packa upp och komma på plats.

För att slippa leta och glömma bort är det bra att ha en plats för allt som har med flytten att göra. Du kan till exempel förvara checklistor och dokument i en pärm, plastmapp(ar) eller en brevkorg beroende på vad som fungerar för dig.

När du vet att du ska flytta:

  1. Planera in en tid (minst 2 timmar) i kalendern då du/ni ska börja planera flytten.
    Det är bra om alla vuxna i familjen är med i planeringen, om barnen vill vara med så är det bara bra, de bör också hjälpa till.
  2. Gör en checklista för det som behöver göras.
  3. Skriv upp vem som ska göra vad och när det ska vara klart.
  4. Sätt upp checklistan synligt i hemmet. Gör gärna plats för att markera när uppgiften är klart.

Rensa inför en flytt

Flytten ett perfekt tillfälle att passa på att gå igenom dina saker och bara spara det som du vill ha kvar och som du älskar, ju tidigare du börjar rensa desto bättre. Börja med det utrymme som kan användas till förvaring av packade flyttlådor (förråd, garage, vind och extrarum).

Behöver du hjälp med att rensa inför flytt kan Smpl hjälpa dig. Du kan läsa mer om våra tjänster här.

Flyttanmälan

Gör flyttanmälan så fort du vet när du kommer bo på den nya adressen.

Flyttanmälan gör du till www.adressandring.se. Skatteverket meddelar sen de största myndigheterna om att den nya adressen.

Glöm inte att begära eftersändning av posten till din nya adress. Om du inte gör det returneras din post automatiskt till avsändaren från den dagen som nya ägaren/hyresgästen är skriven på din gamla adress.

Meddela sen företag och organisationer om ny adress via AddressPoint www.addresspoint.se. Det är en kostnadsfri tjänst. Allt du behöver är kontrollnumret från adressandring.se.
Till sist meddela de föreningar och medlemsklubbar som inte är med i AddressPoint om din nya adress.

Flytta i Stockholm

Att flytta inom Stockholm kräver lite mer planering då det finns många flyttfirmor att välja på och många som flyttar samtidigt.

Gå inte bara på pris när du väljer flyttfirma utan kolla även referenser och säkerställ att flyttfirman följer Bohag 2010 som är allmänna flyttbestämmelser för konsumenter.

Flyttar du sakerna själv är det bra att boka flyttbil i god tid så att du är säker på att du får en, speciellt vid månadsskiften och mitt i månaden rund den 15:e.